Sunday, 13 November 2016

Lahore, Pakistan: 1 - 5 Nov 2016


1 November 2016. Selasa


Aku telah dijemput Lahore College for Women University (LCWU), Lahore, Pakistan untuk menjadi Perucap Utama dalam konferen yang dianjurkannya iaitu '1st International Education Conference'. Tajuk yang diberikan kepada aku ialah Lifelong Learning.Kira-kira jam 6.00 petang aku berlepas dari KLIA menuju Lahore dengan menaiki pesawat Malindo Air. Selepas 6 jam penerbangan aku tiba di Lahore pukul (9.00 malam waktu Lahore). Waktu Malaysia mendahului Lahore sebanyak 3 jam.
Aku telah disambut oleh Pegawai Protokol LCWU dan terus dibawa ke Rumah Tetamu universiti. Aku tiba di LCWU kira-kira pukul 10.00 malam. Makanan telah disediakan untuk aku dan Perucap Utama yang lain. Seramai 4 orang Perucap Tetamu tinggal di sini, dua dari Malaysia, 1 orang dari Karachi (Prof. Dr. Memon) dan seorang lagi dari UK (Prof. Saeeda)


Inilah Rumah Tetamu LCWU dimana aku tinggal selama 4 malam


2 November 2016. Rabu


Selepas bersarapan di rumah tetamu, aku mengabil peluang untuk berjalan-jalan dalam kampus kerana majlis pembukaan konferens akan diadakan pada pukul 2.00 petang di Hotel Palm, Lahore. Universiti ini mempunyai 15 ribu orang pelajar yang semuanya perempuan. Kawalan masuk ke universiti begitu ketat seperti masuk dalam kem tentera. Pegawai keselamatannya ramai.

Pukul 11.00 pagi semua Perucap Utama dijemput ke bilik Naib Canselor bagi sesi pengenalan bersama beliau. Aku telah menceritakan serba sedikit berkaitan dengan pendidikan guru di Malaysia.

Memberi Ucap Utama di 1st International Education Conference, Lahore
Pada pukul 1.30 petang aku telah dibawa ke Hotel Palm untuk sesi perasmian konferens. Kami dipesembahkan dengan pelbagai tarian dan nyanyian sebaik sahaja sesi pembukaan bermula.

Dalam Walled City, Lahore

3 Nov 2016. Rabu

Semua sesi Sidang selari diadakan di LCWU. Sebanyak 80 kertas kajian dibentangkan. Aku dijemput sebanyak dua kali sebagai 'Pengerusi' pembentangan yang fungsinya merumuskan semua pembentangan sesi selari tersebut.

Sebelah petang aku berehat di Rumah Tetamu kerana aku merasakan kurang sihat.
Menerima cenderahati dari Naib Canselor LCWU, Prof. Dr. Uzma

4 November 2016. Jumaat

Pagi ini merupakan sesi ucaputama dan perbincangan panel. Aku diberi kesempatan untuk memberi ucaputama yang pertama. Selepas selesai sesi ucaputama diadakan pula sesi sidang panel dimana semua perucap utama berada di pentas untuk memberi respons kepada soalan-soalan yang dikemukakan oleh peserta.

Setelah selesai sesi panel, ucapan penutupan dilakukan oleh Naib Canselor LCWU.
Semasa Sesi PanelPanel Session : L-R : Me, Prof. Dr. Uzma, Prof. Saeeda, Dr. Salina, Prof. Nusra

Pada pukul 3.00 petang kami telah dibawa melancong ke Walled City, Lahore. Walled City merupakan bandar bersejarah yang dibina pada zaman Mogul. Ciri-ciri pembinaan Walled City ini sama seperti yang terdapat di Khiva, Uzbekistan.

Rombongan kami juga dibawa mengelilingi Walled City dengan menaiki kereta kuda. Jalan agak sesak hari ini ramai pedagang rempah mengunjungi Lahore untuk berniaga. (Lahore merupakan kota rempah terbesar di Pakistan). 

Lawatan kami di Walled City ini diakhiri dengan minum teh  dengan kuih tradisi Pakistan. Selepas itu kami terus balik ke LCWU. Makan malam disediakan di Rumah Tamu.


Di hadapan Rumah Tetamu : L-R: Sabahat (Pengurus Rumah Tetamu), me, Dr. Afifa (Coordinator Konferens), Dr. Salina; Sanam (Penolong Pengurus Rumah Tetamu)

5 November 2016 Sabtu 

Sebelah pagi, aku berkemas kerana pada petang ini aku akan bertolak ke lapangan terbang. Pukul 11.00 pagi, Dr. Afifa telah mengambil aku untuk berjalan sekitar Lahore terutamanya di Liberty, tempat membeli belah yang popular di Lahore. Kawasan membeli belah di sini lebih kurang sama seperti Jalan Tuanku Abdul Rahman, KL namun ia lebih besar. Semua kedai di sini mempunyai generator yang diletakkan di hadapan kedai masing-masing kerana bekalan elektrik kerap kali terputus.

Di hadapan perpustakaan lama LCWU


No comments:

Post a Comment